Verzen schilderen Tekenen

Schilderen en tekenen, twee van de meest bekende kunstvormen, staan ​​bovenaan onze lijst van de verschillende soorten moderne kunst. Beide hebben een lange geschiedenis en beide hebben betrekking op visuele esthetische expressie op een tweedimensionaal oppervlak.

Wat zijn echter de belangrijkste verschillen tussen de twee groepen, gezien het brede scala aan technieken en recente ontwikkelingen in de hedendaagse kunst? Welke is bovendien de “superieure”? Welke is meer waard? of een is moeilijker? Moet je eerst de kunst van het tekenen beheersen voordat je de kunst van het schilderen onder de knie krijgt?

In dit essay gaan we in op elk van deze fundamentele, maar vaak verbijsterende zorgen afzonderlijk. Dus zonder verder oponthoud, laten we naar de openingsquery van het artikel gaan.

Wat onderscheidt een tekening van een schilderij?

Zowel schilderen als tekenen zijn artistieke visuele praktijken op een tweedimensionaal oppervlak, zoals we in de opening van ons artikel opmerkten. Dus wat is het belangrijkste onderscheid tussen schilderen en tekenen?

Het gekozen medium en oppervlak maken het onderscheid tussen tekenen en schilderen. Schilderen maakt gebruik van natte media, zoals acrylverf of olieverf op canvas, hout of een koperen ondergrond, terwijl tekenen voornamelijk droge media gebruikt, zoals potlood, houtskool of krijt op een papieren ondergrond.

Er zijn echter een paar uitzonderingen op deze regel. Hoewel natte media zoals inkt, sepia, bister of waterverf bijvoorbeeld vaak op papier worden gebruikt, worden ze doorgaans als tekeningen beschouwd. Hoewel het heel goed mogelijk is om met acryl- of olieverf op papier te schilderen om een ​​werk op papier te maken, zijn niet alle werken op papier tekeningen. Het tegenovergestelde is waar van dit idee. Een tekening zou nog steeds een tekening zijn, zelfs als het op canvas was gemaakt.

Schilderen en schetsen hebben uiteenlopende kwaliteiten als gevolg van de uiteenlopende media die worden gebruikt. Het is bijvoorbeeld waarschijnlijker dat een schilderij kleur bevat dan een schets, tenzij bij uitzondering kleurpotloden of waterverf worden gebruikt. De verschillende oppervlaktestructuren zijn in dit opzicht vergelijkbaar. Een schets is veel eenvoudiger en heeft doorgaans een gladder oppervlak dan een schilderij, dat sappige klodders impastoverf of dunne, transparante glazuurlagen kan bevatten. Het potentieel in termen van de proporties van het kunstwerk is een ander. Een tekening wordt meestal op papier gemaakt, terwijl een schilderij meestal wordt gemaakt op canvas, hout of een koperen plaat, waardoor aanzienlijk grotere afmetingen mogelijk zijn. Het is echter ook mogelijk om echt grote tekeningen te maken, hoewel dit een relatief ongebruikelijke en dure techniek is om met kolossale vellen papier te werken en ze vervolgens in te lijsten in dure en massieve glazen lijsten.

Schilderen of tekenen?

Welke beter is, is een van de meest gestelde vragen bij het contrasteren van tekenen met schilderen. Schilderen of tekenen? Velen zullen antwoorden dat er niet zoiets bestaat als het ene type kunst of medium dat “beter” is dan het andere. Ik ben het daar echter niet mee eens, want het is duidelijk welke momenteel domineert of historisch heeft gedaan in termen van kunstgeschiedenis en het heden.

Schilderen wordt gezien als een meer superieure kunstvorm dan tekenen vanuit een kunsthistorisch standpunt. Hoewel de schilderkunst nog steeds het meest relevante en dominante medium in de industrie is, worden beide media nu als gelijkwaardig beschouwd in een moderne omgeving.