Verf Primer

Hoewel primer technisch gezien geen soort verf is, heb je het zeker gezien bij het doornemen van de verfafdeling van je buurtwinkel. Primer is vereist voor veel schilderprojecten. Primer breng je voor alles aan. Het garandeert dat uw kleur echt uitkomt en maakt het gemakkelijker voor verf om aan het oppervlak te kleven. Gebruik dezelfde basis voor de primer als de verf van uw keuze, die op waterbasis of op oliebasis kan zijn.

Huisverf: op waterbasis en op oliebasis

Verven op oliebasis worden vervaardigd met olie, zoals de naam al aangeeft, terwijl verven op waterbasis met water worden gemaakt. Over het algemeen zijn verven op waterbasis dunner, mat en drogen ze sneller dan verven op oliebasis, die duurzamer en glanzender zijn en langer nodig hebben om te drogen.

Houd er rekening mee dat er zware chemicaliën nodig zijn om verf op oliebasis te verwijderen, maar geen verf op waterbasis.

Huisverf voor binnen en buiten

Verfblikken voor binnen en buiten zijn de norm. Dit dient als richtlijn voor waar het schilderen moet worden gedaan. Buitenverven hebben vaak een oliebasis, terwijl binnenverven meestal een waterbasis hebben.

Acrylverf

Vanwege hun lange levensduur worden verven op oliebasis soms “emaille” genoemd. Glanzende en halfglanzende lakverven zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen en worden vaak gebruikt voor bekleding rond ramen en deuren. Emailverf heeft als nadeel dat het op den duur verkleurt.

acryl kleur

Een andere naam voor verf op waterbasis waaraan acryl als bindmiddel is toegevoegd, is acrylverf. Er zijn verschillende soorten acrylverf beschikbaar, waaronder:

  • Latex acryl
  • Acrylverf
  • Emaille acryllatex

Acryllakverf bevat geen verf op olie- of waterbasis. De term is een gevolg van de verhoogde treksterkte van de verf.

Controleer bij het kopen van acrylverf altijd het blik, want op het etiket staat niet altijd dat de verf echt acryl of latex bevat.