Van Gogh Museum

Verruim je blik. Wat is precies de bedoeling van deze locatie?

Nergens anders ter wereld kun je meer van de schilderijen en tekeningen van de gekwelde kunstenaar ontdekken – of meer van zijn fans – dan in dit belangrijke instituut, dat in 2019 meer dan 2,1 miljoen mensen verwelkomde en daarmee het meest bezochte museum van Nederland is. Je moet van tevoren online een kaartje kopen en een bepaalde tijd reserveren, maar het is de moeite waard om de drukte te trotseren om de beroemde kunstwerken van Van Gogh in levenden lijve te zien.

Je zult ze herkennen uit hun permanente collectie: Hoe is het gegaan?

De 200-koppige schilderijencollectie omvat de Aardappeleters, Korenveld met kraaien en, jawel, de ansichtkaart-perfecte Zonnebloemen-serie, maar dit is meer dan een opsomming van Van Goghs grootste hits. Er zijn tekeningen en brieven over het verdriet van de kunstenaar (inclusief dat oor-incident), een filmstuk over zijn carrière en een tentoonstelling met werken van de eerste generatie kunstenaars die door hem werden beïnvloed.
Maar het is ook vanwege hun nieuwe sneakers. Wat vond je van de tentoonstellingen?

Speciale tentoonstellingen, zoals die over de invloed van Japanse prenten op het werk van Van Gogh, zijn vaak hoogtepunten, waarbij gebruik wordt gemaakt van het uitgebreide archief van het museum en een paar opmerkelijke buitenlandse bruiklenen. Totale onderdompeling is hier het doel: Belangrijke werken krijgen alle ruimte, de muren zijn felgekleurd en de bezoeker krijgt meteen de maestro zelf te zien in de vorm van een overvloed aan zelfportretten.
Wat is de status van de menigte?

Het is het herhalen waard: Tickets zijn alleen online verkrijgbaar en hebben een specifieke starttijd; reserveer vroeg om de beste tijdslots te krijgen. Kinderen? Die zijn er ook en bekijken de talrijke displays op kinderhoogte. (Kinderen onder de 18 hebben gratis toegang).

Hoe waren de voorzieningen in termen van praktische bruikbaarheid?

Het is niet gemakkelijk om zoveel voetgangers te verwerken, maar het museum heeft de laatste jaren aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd, waardoor de wachttijden korter zijn geworden en er geen opstoppingen meer zijn voor de must-see tentoonstellingen. Bezoekers die gehandicapt zijn, krijgen voorrang bij de toegang en mogen gratis een partner meenemen.

Zijn er rondleidingen die de moeite waard zijn?

De multimediatour die de Dutch Design Awards won, is een aanrader (niet gratis, maar ook niet te duur). De tablet met vijf inch aanraakscherm is gebruiksvriendelijk, met drie verschillende routes en 11 talen om uit te kiezen. Het vermijdt misleiding ten gunste van tekst en audio die diep ingaan op het leven van Van Gogh. De gratis software Unravel Van Gogh verwijdert digitaal het vernis van gerestaureerde schilderijen, onthult de originele kleurpigmenten en wijst op details die je over het hoofd zou kunnen zien, zoals zandkorrels die zijn ingebed in de doeken van werken die hij buiten schilderde.

Moet u naar de cadeauwinkel gaan, die zowel verplicht als motiverend is, of moet u die overslaan?
De catalogi van de tentoonstellingen zijn slechts het topje van de ijsberg in de boekwinkel op de derde verdieping, die 1500 titels telt. De cadeauwinkel in de entreehal verkoopt van alles, van kleverige stroopwafels in van Gogh-geïnspireerde blikken tot van Gogh-geïnspireerd gehaakt speelgoed en eersteklas samenwerkingen in beperkte oplage met internationale ontwerpers.

Is er een suggestie voor mensen die weinig tijd hebben of moeite hebben met opletten?

Bewaar je sprintjes voor ergens anders; dit is een plek waar je de tijd voor wilt nemen.
Het Van Gogh Museum in Amsterdam is een van de meest bezochte musea ter wereld, waar toeristen van over de hele wereld op af komen. Dit is voor een groot deel te danken aan het feit dat het de grootste collectie ter wereld van het werk van Vincent van Gogh herbergt, die meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven omvat. Het Van Gogh Museum, dat in 1973 zijn deuren opende aan het Museumplein, is sindsdien uitgebreid en gemoderniseerd, zodat het een echt moderne tentoonstellings- en toeristische ruimte is geworden.

Hoe gebruikt u uw City Card om het Van Gogh Museum te bezoeken
U moet van tevoren een tijdstip afspreken om deze locatie met uw City Card te bezoeken.

Reserveer een tijdslot via deze link en voer vervolgens je code in (te vinden in je I amsterdam City Card bevestigingsmail) om je tijdslot te reserveren. Zorg ervoor dat je City Card nog steeds geldig is wanneer je aankomt.

Het is beschikbaar om te boeken met de City Card tot 31 mei. Vanaf 1 juni is de City Card niet meer geldig.

Er is meer dan kunst.

Het museum beschikt ook over uitstekende onderzoeksfaciliteiten, die bijdragen aan ons begrip van het leven en werk van Van Gogh en die bezoekers een kijkje geven in het lopende conserveringsproces.

In Amsterdam, Vincent van Gogh

Een bezoek aan het Van Gogh Museum is een unieke en fascinerende ervaring voor zowel plaatselijke bewoners als bezoekers. Naast de bekende post-impressionistische werken van Van Gogh, zoals zijn landschappen, zelfportretten en stillevens – met name ‘Zonnebloemen’ – kunnen bezoekers in het museum ook meer te weten komen over de groei van de kunstenaar en zijn werken vergelijken met die van andere 19e-eeuwse kunstenaars. De collectie bevat werken van Impressionisten en Post-Impressionisten, maar ook van kunstenaars die Vincent van Gogh inspireerden of door hem werden beïnvloed, evenals zijn vrienden en collega’s.

Tentoonstellingen en gedachten die niet van deze wereld zijn

In 1999 werd het museum uitgebreid en in 2013 kreeg het een grondige opknapbeurt. Hierdoor is het nog steeds een unieke locatie voor Van Goghs bijzondere werken en indrukwekkende tijdelijke tentoonstellingen. De nieuwe ingang aan het Museumplein is een moderne en elegante ingang die het enorme aantal toeristen beter kan opvangen. De afgelopen jaren zijn in het museum belangrijke tentoonstellingen gehouden met werken van tijdgenoten van Van Gogh, zoals Gauguin, Munch, Malevich, Kandinsky en Vallotton.