NEMO Science Museum

Een van de modernste wolkenkrabbers van Amsterdam ligt vlak bij het centraal station. Het NEMO Science Museum is een fantastische gezinsactiviteit, naar mijn mening. Kinderen kunnen door middel van leuke proefjes leren over scheikunde, water, elektriciteit en allerlei andere onderwerpen. En als volwassene kun je af en toe in het geheim iets leren. Er mag niets worden aangeraakt, niemand vraagt hen om stil te blijven, en ze zijn niet verplicht om een gids te volgen. Kortom, dit is het ideale museum voor kinderen!

Het bouwwerk is niet te missen; het heeft de vorm van een massief groen schip en is al van verre te zien. Het is de thuisbasis van het grootste wetenschapscentrum van Nederland. Het museum bevindt zich in het Oosterdok en is gebouwd op de fundamenten van de IJ-tunnel.

Het bouwwerk, dat in 1997 werd voltooid en zich vlakbij het Centraal Station van Amsterdam bevindt, werd gebouwd door Renzo Piano, een bekende Italiaanse architect. Amsterdam was volgens Renzo Piano een eendimensionale metropool, omdat er in de stad geen hoogteverschillen waren. Daardoor waren er geen natuurlijke uitkijkpunten van waaruit je Amsterdam kon bekijken. Daarom ontwierp hij het vierkante dak op het dak van Nemo. Vanaf het dak kan men genieten van een spectaculair uitzicht over Amsterdam. De top van NEMO is het hoogste stadsplein van Nederland.

Dit is ons tweede bezoek dit jaar. En ik leer nog steeds nieuwe dingen. Er is zoveel te doen in dit museum… je mag alles aanraken. Tijdens de herfstvakantie zijn er een aantal leuke aanvullende shows. Wil je even diep de frisse lucht in? Naar het dakterras, dat een fantastisch uitzicht heeft en waar de kinderen nog meer kunnen spelen en leren. Chapeau aan al het personeel dat ons (en vooral onze jongere) op deze drukke dag een (leerzame) topdag heeft bezorgd

Ik stel voor dat u hier wat tijd voor uittrekt. Naast het prachtige uitzicht op de stad is dit een perfecte plek om na te genieten van uw recente avonturen op het terras. Bezoekers en voorbijgangers zijn altijd welkom om gratis naar het dak te klimmen om van het uitzicht over de stad te genieten.

Koop hier je NEMO-tickets zodat je niet in de rij hoeft te staan en nog langer van het uitzicht kunt genieten!

Veel mensen geloven dat het ontwerp van NEMO is beïnvloed door een schip. Dat is niet verwonderlijk gezien de ligging aan de oceaan en de nabijheid van (oude) schepen en het scheepvaartmuseum. Niets is echter minder waar, want het ontwerp is gebaseerd op de ondergrondse buis. De structuur is een spiegelbeeld van de IJ-tunnel. Dit betekent dat de kromming van het bouwwerk overeenkomt met die van de tunnel, en dat het gebouw 10 meter hoog is als de tunnel 10 meter diep is.

Wat is er te zien in het NEMO Science Center?

Naar mijn mening is het NEMO Science Center een fantastische bijdrage aan het onderwijs. Je kunt hier op een leuke en boeiende manier kennismaken met de geschiedenis van de wetenschap. Het is een leuke, interactieve manier om te leren over scheikunde en te experimenteren in een echt lab.

Je kunt in dit museum leren over technologie, natuurkunde, scheikunde en biologie, allemaal tegelijk! Je krijgt hier geen droge lessen, maar je gaat doen, zien, voelen en ervaren. Er worden demonstraties en films vertoond, maar je krijgt ook de kans om deel te nemen aan boeiende workshops en spannende experimenten. Tentoonstellingen over technische ontwikkelingen die hun stempel op Nederland hebben gedrukt, zijn te vinden op de tweede verdieping van het Technium.

Alles is in orde! We hebben moeite om de kinderen weer thuis te krijgen! Je raakt ze kwijt als ze eenmaal binnen zijn, en ze zijn de hele middag bezig met wat ze interessant vinden, op een luchtige manier. Waarom is het onderwijs (primair) niet één grote NEMO?

Het kan zijn dat je even moet wachten op een bepaald monster, vooral als NEMO druk is, maar het wachten is het zeker waard. Mis de gigantische Rube Goldberg Machine niet als je er toch bent! Ik zal er niet veel over vertellen, maar geloof me als ik zeg dat het prachtig is.

Je kunt ook leren hoe bliksem ontstaat, waarom mannen en vrouwen verschillende stemhoogtes hebben, en alles wat er te weten valt over de kleuren van de regenboog. Daarnaast leer je alles over “normale” verschijnselen als licht en geluid, en kun je reizen via je eigen hoofd.

Een van de leukste dingen vind ik het laboratorium. Veiligheidsbrillen en een witte labjas worden aan de kinderen overhandigd, die zich al snel echte wetenschappers voelen. De medewerkers laten de mini-wetenschappers spannende experimenten uitvoeren met dingen die ze dagelijks tegenkomen, maar zich niet bewust zijn van alle mogelijkheden.

NEMO lijkt op basis van het bovenstaande een museum voor kinderen en jongeren, maar dat is niet het geval. Voor zowel jong als oud biedt het museum een aangename en leerzame ervaring. Je kunt er gemakkelijk een hele dag doorbrengen. Bijna iedereen zal zijn horizon verbreden in NEMO, geloof me. Ik ben er al een paar keer geweest en er valt altijd wel iets nieuws te leren.

Het NEMO Science Museum is gemakkelijk toegankelijk.

Het NEMO Science Museum is, naar mijn mening, een must-see attractie in Amsterdam. Het heeft de reputatie soms saai te zijn, maar geloof me als ik zeg dat als je NEMO eenmaal hebt ontdekt en ervaren, wetenschap intrigerend wordt.

Zoals eerder gezegd, ligt NEMO op korte afstand van het centraal station en is het uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Als je met de trein in Amsterdam komt, hoef je maar 15 minuten te lopen. Dat scheelt in de kosten (en in de gezondheid) van uw uitstapje.

Neemt u liever de bus of de trein? Neem dan buslijn 22 of 48. Neem de tram naar het Kadijksplein en stap uit bij de halte Kadijksplein. Als je een dagkaart neemt, kun je de rest van de dag trammen en bussen nemen door de stad.

Ik denk niet dat het een goed idee is om naar NEMO te rijden. Hoewel NEMO-bezoekers korting krijgen bij een aantal garages in de buurt, zijn er geen privéparkeerplaatsen bij het museum, en de parkeergelegenheden in de buurt zijn duur