Analyse van een schilderij

Het helpt om door recensies van anderen te bladeren om te leren hoe je een kunstwerk kunt beoordelen en interpreteren. Dit is de reden dat we een collectie van geïnterpreteerde grote schilderijen hebben samengesteld. Hoewel we u onze mening niet willen opdringen – in feite willen we dat u uw eigen oordeel vormt over elk schilderij dat hieronder is opgenomen – kan onze analyse u enkele ideeën geven en u op weg helpen. Er is zelden een “juiste” positie met betrekking tot (1) wat een specifieke schilder probeerde te bereiken, (2) of hij/zij daarin slaagde, of (3) hoe mooi zijn/haar foto is, wat kunstwaardering maakt in tegenstelling tot het oplossen van wiskundige vergelijkingen. Bovendien is je redenering – of, met andere woorden, WAAROM je een schilderij leuk vindt, verafschuwt of onverschillig voelt voor een schilderij – belangrijker dan je oordeel erover.

Een paar eenvoudige tips voor het interpreteren van een schilderij

Onthoud dat een schilderij gewoon verf is die op een bepaalde manier is geplaatst wanneer je het bekijkt. Niets meer of minder. Dus open je ogen en let goed op details zoals: (1) het gebruik van lijnen door de kunstenaar om vormen te creëren; (2) de verschillende kleuren (rood, geel, enzovoort); (3) de verschillende tinten of tinten van bepaalde gebruikte kleuren (lichtblauw, middenblauw, donkerblauw, enzovoort); en (4) de textuur van het oppervlak dat de schilder heeft geproduceerd. Is het bijvoorbeeld glad met weinig zichtbare penseelstreken, of is het bezaaid met klonten dikke verf en duidelijke tekenen van (5) Hoe de kunstenaar je aandacht trekt – zijn er bijvoorbeeld bepaalde elementen die je aandacht trekken en leiden door de compositie? Is het beeld verticaal, diagonaal of horizontaal van links naar rechts gerangschikt? (6) Probeert de kunstenaar een object uit de echte wereld weer te geven, zoals een persoon of scène? Zo ja, probeert hij dan alleen de werkelijkheid na te bootsen, of probeert hij er een uitspraak over te doen? (7) Zijn sommige van de objecten in de afbeelding er voor symbolische doeleinden? Bij het schilderen van een getrouwde vrouw in het verleden, bijvoorbeeld, suggereerde het opnemen van een hond dat het onderwerp was gewijd aan haar man. Dit soort symboliek is in veel schilderijen terug te vinden; als het kunstwerk volledig abstract is, let dan speciaal op de vormen die het heeft en overweeg of ze bepaalde associaties voor je hebben.

Wat hoopt de schilder te bereiken?

Vraag jezelf af wat het doel van de schilder was in elke situatie met behulp van de gegevens die je hebt verzameld door het kunstwerk te bestuderen aan de hand van deze 8 criteria. Vraag jezelf bijvoorbeeld af waarom, als je merkt (in punt 3) dat de kunstenaar veel schitterende rode verf heeft gebruikt. Wat hoopte de kunstenaar te bereiken? Of, als je merkt dat iets in de afbeelding je aandacht trekt, bedenk dan waarom de kunstenaar je aandacht daar zou willen vestigen. Je hebt waarschijnlijk een goed begrip van het schilderij zelf als je het doel van de kunstenaar kunt bepalen met betrekking tot de bovengenoemde details.